Kapelzaal van K&O






Oude vest 45 (tweede van rechts)


- plm 1900 -


het voormalige gebouw van K&O




Voorgeschiedenis
Oude Vest 45 was oorspronkelijk een woonhuis met een grote tuin die achter de Schouwburg liep en tot de Caeciliastraat reikte.
Er woonden welgestelde families die steeds inwonende dienstbodes hadden. In het bevolkingsregister van 1890-1923 zijn de volgende namen te vinden:
1890 Pieter Lodewijk Muller, hoogleraar, met vrouw en zes kinderen.
1906 Johannes Pieter Kooreman, kleermaker (ondernemer), met vrouw en vier kinderen
1909 Hendrik Gerardus, gepensioneerd hoogleraar, vrouw en vijf kinderen
1923 Adriaan Van de Sande Bakhuijzen, consul-generaal, zoon van Hendrik Gerardus, vrouw en twee kinderen.
Voor 1924 was Oude Vest 45 een klassiek pand met een lijstgevel en een dwarskap. Waarschijnlijk is het samengesteld uit twee zeventiende-eeuwse huizen met topgevels.
Rond 1924 is het pand verbouwd tot weeshuis en klooster. De gevel kreeg zijn huidige gedaante en de tuin werd gedeeltelijk volgebouwd. Vanaf 1925 woonden daar de ‘zusters Carmelitessen van het Goddelijk Hart’. Ze werden ook wel de ‘bruine zusters’ genoemd. Het weeshuis heette St. Jozefhuis „Sint Gerardus Majella". Eerder hadden ze een onderkomen gehad aan de Hooigracht en daarna aan de Herensingel, op de plaats waar in 1924 de Sint Joseph kerk werd gebouwd.
In 1966 werd het klooster annex weeshuis opgeheven. Dat was precies vijftig jaar nadat de zusters zich in Leiden gevestigd hadden.

K&O
Het gebouwencomplex is gekocht door het Sint Elisabethziekenhuis dat het wilde verbouwen tot zusterhuis. Dat plan is niet uitgevoerd. In plaats daarvan werden de gebouwen in 1968 doorverkocht aan de gemeente die het bestemde als nieuw onderkomen voor de Leidse Volksuniversiteit K&O dat tot dan toe gebruik maakte van Plantsoen 25. De administratie verhuisde op 1 mei 1970.
De kapel van het voormalige klooster werd theaterzaal.
In 1974 werd het complex samen met de naastgelegen Leidse schouwburg verbouwd waardoor het beter voldeed aan de eisen van de nieuwe bestemming. De ingang kwam aan de Hazewindsteeg. Om de steeg wat meer aanzien te geven en herkenbaarder te maken werd een prijsvraag uitgeschreven voor een kunstwerk. Het heeft een aantal jaren geduurd eer dat gerealiseerd was. In 1980 kwam er een verlichtingskunstwerk met TL-balken dat de bezoekers a.h.w. naar de entree toe trok.
In 2019 vertrok K&O uit de gebouwen aan de Oude Vest en de Hazewindsteeg.
Er zijn plannen om het complex te gaan gebruiken voor een nieuwe muziekschool.



Hazewindsteeg met het lichtkunstwerk


Caeciliastraat
De kloostergebouwen aan de Caeciliastraat werd door K&O gebruikt als cusrusruimten.